Saudara di KMKulim

Post kali ini mengenai Minggu Pengurusan Pelajar Baharu (MPPB) untuk dua program pengajian di Kolej MARA Kulim. Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia dan Program Persediaan Keusahwanan sains Universiti Malaysia Kelantan. Jumaat (20 Mei 2011) Ketibaan Ahli Jawatankuasa Orintasi (AJKO), bukan main gempak ayat ni. 😀 Padahal, hari ini sepatutnya kesemua AJKO sudah berada di KMKu, …

Baca lagiSaudara di KMKulim

Pendaftaran Pelajar Baru KMKulim 10/11

https://fatamorganakehidupan.wordpress.com/2010/04/24/kmkulim-1011/ Question & Answer (Q&A) Sumber dari Group Kolej MARA Kulim di facebook. Tajuk: SESAPA SENIOR KAT KM KULIM,GIVE SOME ADVISE PLIZ..HIK2 SY DPT TAWARAN KAT CTU NTUK BATCH 2010/2011 # Fatin Haniza Zakaria kepada akak @ abg2 ex km kulim ni,gtau la serba skit sal km kulim ni..hope sgt2 April 19 at 9:00pm · …

Baca lagiPendaftaran Pelajar Baru KMKulim 10/11

SAYA atau AKU?

https://fatamorganakehidupan.wordpress.com Kekadang rasa kekok dengan pengunaan saya/aku dalam penulisan di blog. Mana satu yang harus digunakan untuk kata ganti nama diri ini. Guna saya rasa macam melanggar rule, tak guna rasa macam pelik pula. Kebanyakan blog yang telah ‘saya’ rujuk, penulisan ‘saya’ ditekankan. Pelik juga, isu saya/aku dinaikkan di blog ini. Bukan apa, cuma kalau …

Baca lagiSAYA atau AKU?

8 minggu lagi harus ditempuh

Assalamualaikum dan salam sejahtera, 8 minggu Minggu yang menjadi igauan kepada pelajar-pelajar matrikulasi KPM (program satu tahun) untuk menamatkan sesi pengajian pre-U, terutama pelajar di Kolej MARA Kulim. Kita tak sembang Kolej Matrikulasi lain, kita lihat sendiri gelagat pelajarerti kata -pelajar matrik di kulim ini. Sepanjang 8 minggu ini, teeeeerrrrrlalu banyak sukatan pelajaran yang perlu …

Baca lagi8 minggu lagi harus ditempuh

Kian terasa

7-8 January 2010

Hari balik kampung. Buat pertama kali guna perkhidmatan kereta api untuk balik kampung dari utara ke selatan. Mungkin lepas ni, kereta api menjadi kenderaan utama aku untuk turun ke selatan dari utara. Tinggal berapa bulan sahaja nak tamat program matrrikulasi ni. Kiranya, untuk pertama dan terakhir kalinya menaiki kereta api untuk pulang ke kampung kalau berdasarkan kalendar matrikulasi.

Baca lagiKian terasa

fuh~

assalamualaikum, Lega skit rasa nya, dapat cuti tambahan, sehari je pn. Lagi 2 minggu lebih mid-sem bakal ku tempuhi. Macam-macam perkara berlaku sepanjang minggu ni. Salah satu nya, 2 lagi classmate aku pindah keluar. Sukar digambarkan dengan kata-kata, tapi hakikatnya aku rasa seluruh kuliah agak suram belakangan ni. Apa yang aku harapkan adalah perpisahan ni …

Baca lagifuh~

MIKIM

Assalamualaikum, fuh, minggu ni antara minggu yang agak sibuk sepanjang semester 2 ni, dengan bermacam-macam aktiviti. Sampai study pun tunggang langgang abih. Belum sempat nak ulang kaji topik-topik yang dah belajar dalam semester 2 ni. Baru beberapa minggu semester 2 bermula, biologi dah sampai chapter 5, semester ni penekanan terhadap topik genetik. Jadi, pemahaman yang …

Baca lagiMIKIM

Result PSPM 1

assalamualaikum, sekian lama tak update blog, kali ni nak kongsi mengenai result PSPM 1 yg baru saja dikeluarkan oleh Bahagian Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia. PSPM adalah singkatan kepada Peperiksaan Semester Program Matrikulasi, sebagai satu penanda aras tahap pelajar-pelajar program Matrikulasi. Saya merupakan salah seorang pelajar yang mengikuti Program Matrikulasi ini. Program ini terbahagi kepada dua …

Baca lagiResult PSPM 1

Hidup Baru di Kulim (Bhg. 1)

assalamualaikum, dah lamo raso nyo kawe tak jenguk blog kawe ni, maklumlah sibuk dengan tempat dan suasana pembelajaran yang baru. Lagipun kawe tak bawa sekali laptop pi Kolej Mara Kulim. Macam-macam memori dapat ku rakam menggunakan kamera ayah ku di sana, tapi malang sekali kamera tersebut tertinggal di dalam locker di asrama. Baru niat nak …

Baca lagiHidup Baru di Kulim (Bhg. 1)