SAYA atau AKU?

https://fatamorganakehidupan.wordpress.com

Kekadang rasa kekok dengan pengunaan saya/aku dalam penulisan di blog. Mana satu yang harus digunakan untuk kata ganti nama diri ini. Guna saya rasa macam melanggar rule, tak guna rasa macam pelik pula. Kebanyakan blog yang telah ‘saya’ rujuk, penulisan ‘saya’ ditekankan. Pelik juga, isu saya/aku dinaikkan di blog ini. Bukan apa, cuma kalau salah penggunaan boleh mengundang rasa yang kurang enak dari pihak pembaca.

Post pertama

Di kesempatan ini, saya ingin merasmikan penggunaan ‘saya’ dan ‘aku’ dalam penulisan entri-entri seterusnya di blog ini. Penggunaan saya/aku dalam entri seterusnya bergantung kepada beberapa faktor. Mungkin pelik pada bunyinya. Biasa la, beginner baru nak berjinak-jinak dengan dunia blog ini. Entri seterusnya mungkin menggabungkan unsur pengalaman hidup, ideologi, mahupun cebisan-cebisan pendapat dari beberapa blogger yang saya admire.

Dari semasa ke semasa, akan saya usahakan untuk menulis dalam English. Tapi buat masa ini, saya perlu perbetulkan beberapa kesilapan kecil yang biasa saya lakukan. Ini lah padahnya malas mengaji English masa zaman di bangku sekolah. Kesedaran mula timbul apabila semangat saya ini dibakar oleh Bonda saya di Kolej MARA Kulim; Ms. Khairiah Abdullah mengenai kepentingan penggunaan English dalam kehidupan; lagi-lagi dalam zaman globalisasi ini. Terima kasih bonda, tanpa nasihat dan tunjuk ajar bonda, entah bila hati ini akan terbuka untuk memperbaiki tahap English.

Sebuah Pertemuan

Sejak akhir-akhir ni, laman Saifulislam.com menjadi pilihan saya. Dari situ, saya mempelbagaikan penulisan saya yang sebelum ini berpandukan pada senior saya, abg leokid.

Apa yang pasti, pengalaman sebagai seorang pelajar pra-universiti merupakan pengalaman yang paling indah sepanjang saya menghirup udara di bumi milik Allah ini. Maha Suci Allah, sesungguhnya kami berhimpun kerana Engkau Ya Allah, dan kami berpisah juga kerana Engkau Ya Allah. Peliharalah hati-hati ini dengan perlindungan dari rahmat dan redha Engkau; Ya Rahman Ya Rahim.

Menjadi Pelajar Cemerlang

Assalamualaikum dan salam hormat,

seperti yang aku tulis dalam posto-posto sebelum ni, semenjak dua menjak ni, aku makin suka membaca buku-buku ilmiah, kali ni aku nak kongsi rahsia kejayaan Pelajar Cemerlang SPM 2008, Nik Nur Madihah. Buku yang bertajuk Catatan Hati Nik Nur Madihah. Aku pun belum habis membaca buku tersebut secara keseluruhannya.

Apa yang menarik minat aku membaca buku ini adalah bahagian yang menghuraikan sifat-sifat yang perlu ada dalam diri setiap pelajar tidak kira sama ada di peringkat rendah sehingga peringkat Universiti untuk menjadi seorang pelajar yang cemerlang bukan sahaja dalam akademik malah dari segi sahsiah juga.

Siap ada autograph Nik Nur Madihah lagi.. kah3, tapi tanda tangan tu bonda ku yang minta kerana alang-alang Nik Nur Madihah beri ceramah untuk pelajar-pelajar di SAM BBST, tempat bonda ku mengajar. Jangan salah sangka yang aku menggunakan bonda ku untuk mendapatkan buku dan autograph Nik Nur Madihah tu, ya lah, perkara yang begitu kecil boleh di perbesar-besarkan hanya kerana salah faham. Lagipun masa tu aku berada di Kulim, Kedah untuk proses menyiapkan projek Intel ISEF tu la…

Continue reading “Menjadi Pelajar Cemerlang”

teka teki imam Al-Ghazali

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya ( Teka-Teki ) :

> Imam Ghazali = ” Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?”  Murid 1 = ” Orang tua ”  Murid 2 = ” Guru ”  Murid 3 = ” Teman ”  Murid 4 = ” Kaum kerabat ”  Imam Ghazali = ” Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah ali-Imran:185).
> Imam Ghazali = ” Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?”  Murid 1 = ” Negeri Cina ”  Murid 2 = ” Bulan”  Murid 3 = ” Matahari ”  Murid 4 = ” Bintang-bintang ” Iman Ghazali = ” Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang  lalu.
Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama”.

> Imam Ghazali = ” Apa yang paling besar didunia ini?”  Murid 1 = ” Gunung ”  Murid 2 = ” Matahari ”  Murid 3 = ” Bumi ” Imam Ghazali = ” Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A’raf:179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.”

> Imam Ghazali = ” Apa yang paling berat didunia?”
> Murid 1 = ” Baja ”
> Murid 2 = ” Besi ”
> Murid 3 = ” Gajah ”

> Imam Ghazali = ” Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH Surah Al-Ahzab : 72). Tumbuh-tumbuhan, binatang,gunung,dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT  meminta mereka menjadi khalifah(pemimpin)di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya  berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.”

>Imam Ghazali = ” Apa yang paling ringan di dunia ini?”  Murid 1 = ” Kapas”  Murid 2 = ” Angin ”  Murid 3 = ” Debu ”  Murid 4 = ” Daun-daun”  Imam Ghazali = ” Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat ”

> Imam Ghazali = ” Apa yang paling tajam sekali didunia ini” Murid- Murid dengan serentak menjawab = “Pedang ”

> Imam Ghazali = ” Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA.
Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.

SAVE GAZA
SAVE GAZA