Kisah Mus’ab Umair

Musab bin Umair adalah sahabat Rasulullah yang sangat terkenal dan menjadi teladan kepada umat Islam sepanjang zaman. Sebelum memeluk Islam lagi Musab terkenal sebagai orang yang berperawakan lemah lembut, suka berpakaian kemas, mahal dan indah. Malah dia selalu berlawan dengan kawan-kawannya untuk berpakaian sedemikian. Keadaan dirinya yang mewah dan rupanya yang kacak menyebabkan Musab menjadi …

Baca lagiKisah Mus’ab Umair

Semangat : Pastikan tidak luntur

Kutapakkan langkah dengan pasti, Kurentangkan panji di tiang tertinggi, Tinggalkan rayuan kemewahan dunia, Demi bangkitkan agama dan bangsa! Melangkah dengan pasti! Cabaran yang paling besar bukan terletak pada kekuatan yang ada pada musuh atau pun lawan. Kita sering menyangka sesuatu yang terlalu jauh. Mengabaikan sesuatu yang lebih dekat. Halangan dan cabaran yang paling besar adalah …

Baca lagiSemangat : Pastikan tidak luntur

Titik Fokus

Saya cukup terpukul dengan kata-kata seorang ustaz;

“Bila lagi kita hendak mengingati Allah jika bukan pada waktu solat? Kamu rasa sepanjang kamu hidup ni, solat kamu khusyuk tak? Berapa peratus kadar khuyuk kamu tu? Periksa kembali niat kamu, jangan kerana terlalu aktif berpersatuan dan gerakan pelajar, dalam solat pun kamu masih memikirkannya.”

Sejauh mana harus percaya

Sebelum kita tidur, pernah atau tidak kita mensyukuri nikmat Allah? Adakah sebaik sahaja bangun kita juga lupa menyatakan syukur atas nikmat hidup yang diberi? Adakah kita juga pernah berniat dan berdoa agar dikurniakan nikmat nyawa untuk hidup sebelum kita tidur? Pasti tidak! Sedarlah! Meskipun tidak diminta nikmat nyawa, Allah tetap memberi kita peluang untuk hidup …

Baca lagiSejauh mana harus percaya

Cinta : Korban dan kasih sayang

Di keheningan malam, Tafakur di kesyahduan, Merindui JANJI mu tuhan, Bantuan di PERJUANGAN. Kutitiskan air mata, TAUBAT segala dosa, Moga terangkat penghijap kalbu, Antara kau dan aku [Kumpulan Zikraa – Tafakur] [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=TEcF5EmHpB4&feature=share] Gigih, semangat berkobar-kobar Belakangan ini di laman sosial saya sendiri pelbagai post yang saya kira sangat bermanfaat dikongsi oleh sahabat-sahabat saya. Tidak dinafikan …

Baca lagiCinta : Korban dan kasih sayang

Elaun bulanan : Minat dan mata duitan

Saya pasti kerajaan sudah melakukan sehabis baik dengan mewujudkan pelbagai jenis biasiswa untuk menarik minat pelajar aliran sains. Situasi sekarang adalah pengurangan bilangan pelajar di Malaysia yang berminat untuk melanjutkan pelajaran dalam jurusan sains. Perkara ini mendesak Majlis Profesor Negara(MPN) untuk melakukan sesuatu. Dalam pada itu, MPN menyarankan agar ditambah bilangan biasiswa yang ditawarkan dalam …

Baca lagiElaun bulanan : Minat dan mata duitan

Yang Terakhir

assalamualaikum n salam sejahtera kpd ladies n gentlemen Update Ini adalah yang terakhir sepanjang 2 minggu berada di rumah untuk cuti mid-sem 2. Lepas ni, minggu pertama berada di kolej adalah minggu teraaaaammmmaat sibuk, dengan hari sukan-nya, English report, promotion dan presentation. wah2!, everything should be done in 1 week…aaaawesssooomme!. huk3 Final exam is around …

Baca lagiYang Terakhir

newbie~

salam, huk3… aku bru saja ingin berjinak-jinak dalam dunia blog nih… haha… kadang2 tengok senior punya pun rse jeles pun ade… kui3… ak akan memanfaatkan kemudahan ini untuk berhubung dgn kamu, kamu dan kamu… huk2…. dalam gambar diatas anda boleh nampak mcm2 bende….**mmg la bende… kat board tu, korang bole nmpak signature dri DINO **bg …

Baca laginewbie~

HARI TERAKHIR SEBAGAI BOCAH SKOLA…..

bocah??… pasti ada yang tertanya-tanya benda alah ape tu en… haha…  sebenarnya, bocah itu bermaksud budak dalam bahasa jawa… kiriman ini aku tujukan kepada pelajar-pelajar yang baru saja menamatkan sesi pengajian di peringkat menengahdan juga bakal bergelar mahasiswa atau mahasiswi… hope so….

Baca lagiHARI TERAKHIR SEBAGAI BOCAH SKOLA…..