Jurutera Pencen

Photo of author

Fikri Mastor

No Comments

Kehidupan

Al kisah Jurutera Pencen

Seorang jurutera menyatakan hasratnya untuk bersara dari sebuah syarikat pembinaan yang terkenal atas faktor umur dan tekanan kerja.

Namun, perkara tersebut ditolak oleh pihak pengurusan dengan alasan bahawa si jurutera ini masih terikat dengan sebuah projek pembinaan sebuah rumah.

image

Lalu dengan berat hati, si jurutera ini meneruskan tugasannya yang terakhir sebelum bersara. Dalam keadaan tiada keterujaan dan kesungguhan dalam diri, hasil kerja sudah pasti ‘asal siap’.

Dalam pada itu, pihak syarikat sebenarnya ingin melakukan kejutan. Perkara ini disembunyikan daripada pengetahuan si jurutera.

Sebaik sahaja rumah tersebut disiapkan, si jurutera ini tadi berjumpa pihak pengurusan syarikat untuk melaporkan kerjanya. Beliau hanya memikirkan, “aku ingin berehat selepas ini” tanpa mengagak sebarang kejutan yang bakal diumumkan oleh syarikat.

Sebaik sahaja permohonannya untuk bersara diluluskan, pihak syarikat mengumumkan bahawa rumah yang baharu sahaja disiapkan itu adalah rumah milik jurutera tersebut.

Apakah reaksi jurutera pencen tersebut? Pastinya sesalan sepanjang umur kerana rumah itu yang bakal beliau diami untuk meneruskan kehidupannya.

Begitu juga dunia dan akhirat ini. Di dunia ini adalah ‘ladang’ untuk kita kerjakan. Jika baik amalnya, baik juga ganjarannya. Begitu juga sebaliknya. #fk #senyum

Fikri @ fatamorganakehidupan.wordpress.com
43900, ST.


Check out Sendy, a self hosted newsletter app that lets you send emails 100x cheaper via Amazon SES.

Newsletter

Mahu Dapatkan Info Pantas?

Langgan email secara percuma. Mana tahu ada tawaran istimewa!


Leave a Comment