teka teki imam Al-Ghazali

Photo of author

Fikri Mastor

No Comments

Kehidupan

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya ( Teka-Teki ) :

> Imam Ghazali = ” Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?”  Murid 1 = ” Orang tua ”  Murid 2 = ” Guru ”  Murid 3 = ” Teman ”  Murid 4 = ” Kaum kerabat ”  Imam Ghazali = ” Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah ali-Imran:185).
> Imam Ghazali = ” Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?”  Murid 1 = ” Negeri Cina ”  Murid 2 = ” Bulan”  Murid 3 = ” Matahari ”  Murid 4 = ” Bintang-bintang ” Iman Ghazali = ” Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang  lalu.
Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama”.

> Imam Ghazali = ” Apa yang paling besar didunia ini?”  Murid 1 = ” Gunung ”  Murid 2 = ” Matahari ”  Murid 3 = ” Bumi ” Imam Ghazali = ” Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A’raf:179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.”

> Imam Ghazali = ” Apa yang paling berat didunia?”
> Murid 1 = ” Baja ”
> Murid 2 = ” Besi ”
> Murid 3 = ” Gajah ”

> Imam Ghazali = ” Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH Surah Al-Ahzab : 72). Tumbuh-tumbuhan, binatang,gunung,dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT  meminta mereka menjadi khalifah(pemimpin)di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya  berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.”

>Imam Ghazali = ” Apa yang paling ringan di dunia ini?”  Murid 1 = ” Kapas”  Murid 2 = ” Angin ”  Murid 3 = ” Debu ”  Murid 4 = ” Daun-daun”  Imam Ghazali = ” Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat ”

> Imam Ghazali = ” Apa yang paling tajam sekali didunia ini” Murid- Murid dengan serentak menjawab = “Pedang ”

> Imam Ghazali = ” Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA.
Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.

SAVE GAZA
SAVE GAZA

Check out Sendy, a self hosted newsletter app that lets you send emails 100x cheaper via Amazon SES.

Newsletter

Mahu Dapatkan Info Pantas?

Langgan email secara percuma. Mana tahu ada tawaran istimewa!


Leave a Comment