Terrarium ver. 2

Photo of author

Fikri Mastor

No Comments

Kehidupan

Terrarium

TERRARIUM: SENI HIAS TUMBUHAN DALAM KACA

Ia juga boleh ditafsirkan sebagai seni mengatur tanaman dalam balang kaca atau bekas lutsinar dalam bentuk kecil atau mini. Penataan seni hias dalam terarium ini sama seperti seni menghias landskap tetapi ia dihasilkan dalam bentuk mini.

Terdapat juga nama lain selain terrarium, iaitu vivirium. Vivirium lebih ke arah fauna atau haiwan. Kebanyakannya di diami oleh haiwan seperti cicak kobeng. 🙂

Kali ni, di Universiti Kebangsaan Malaysia,saya membuat percubaan kali kedua untuk membuat terrarium ni,setelah terrarium yang pertama semasa matrik sudah hancur. 😀 Masih di peringkat pertumbuhan biji benih. Sayang sekali tiada kamera. Bukan apa, saja nak record pertumbuhan sejak hari pertama. Agak lama nak tunggu pucuk pokok asam jawa ni tumbuh.

Dalam masa yang sama, lumut juga saya tanam. Hijau mata memandang. Post selepas ni, InsyaAllah, saya akan tunjukkan hasil kerja saya. 🙂 Cintakan flora!

Ia juga boleh ditafsirkan sebagai seni mengatur tanaman dalam balang kaca atau bekas lutsinar dalam bentuk kecil atau mini. Penataan seni hias dalam terarium ini sama seperti seni menghias landskap tetapi ia dihasilkan dalam bentuk mini. Ia juga boleh ditafsirkan sebagai seni mengatur tanaman dalam balang kaca atau bekas lutsinar dalam bentuk kecil atau mini. Penataan seni hias dalam terarium ini sama seperti seni menghias landskap tetapi ia dihasilkan dalam bentuk mini.

Check out Sendy, a self hosted newsletter app that lets you send emails 100x cheaper via Amazon SES.

Newsletter

Mahu Dapatkan Info Pantas?

Langgan email secara percuma. Mana tahu ada tawaran istimewa!


Leave a Comment