Anak Muda Akhir Zaman

Photo of author

Fikri Mastor

No Comments

Catatan

Episod kehidupan seorang hamba tidak akan sentiasa dihiasi suka-suka sahaja, pasti ada pasangannya iaitu duka. Setiap perkara, makhluk yang diciptakan Allah ini ada pasangannya. Maka, setiap ciptaan Ilahi ini pasti juga tidak ada yang sempurna melainkan dengan izin Allah.

Pernah juga terdetik di hati apabila memikirkan soal diri yang tidak sempurna, punya cacat cela. Biarpun sempurna anggota, setiap daripada kita pasti punya kekurangan yang membataskan segala perlakuan kita.

Ada orang, mampu menulis 1000 patah perkataan dalam tempoh satu jam.

Ada orang mampu mengingati sesuatu perkara dengan hanya sekali imbas sahaja.

Ada orang mampu memiliki sebuah kereta Toyota Vios dikala usia seusia Sultan Muhamad Al-Fateh menawan Konstantinopel!

Realiti masyarakat hari ini sentiasa mengimpikan sebuah kehidupan yang sempurna. Tidak dinafikan terdapat beberapa aset yang dilabelkan sebagai satu keperluan masa kini.

Tiada wang, makan pakai pasti tidak terurus.

Tiada kereta atau motorsikal, pasti membataskan pergerakan untuk mencari rezeki, ke sana dan ke mari.

Anak-anak kecil sering dimomokkan dengan ungkapan, “Kalau tidak belajar tinggi-tinggi, nanti merempat bawah jambatan!”. Bukan saya ingin mengatakan perkara ini tidak penting.

Penting untuk menasihati anak-anak supaya mengutamakan pelajaran, tetapi alangkah molek jika sesuatu itu digambarkan secara positif. Suntik ruh “Ikhlaskan niat” dalam diri anak-anak. Hanya keikhlasan yang akan berterusan.

“Kamu dulu bukan cenderung Fizik ye Fikri? Kenapa ambil bidang biologi?” kata seorang guru fizik saya semasa tingkatan 5, cikgu Jafni Ghazali. Cikgu Jafni merupakan guru yang saya sangat hormati, kerana cita-cita dan cintanya terhadap budaya keilmuan saintifik sangat mendalam. Saya kagum!

“Kalau cenderung tetapi minat bidang lain, nak buat macam mana cikgu. Mungkin ada perkaitannya kelak, InshaAllah” ringkas saya membalas.

“Ibubapa hari ini berbeza dengan ibubapa beberapa tahun yang lalu” ungkapan oleh seorang yang prihatin terhadap situasi masyarakat hari ini.

Saya membenarkan kata-kata itu dalam merujuk artikel saya sebelum ini, Mengimpikan Remaja Palestin Versi Malaysia. Emak saya yang merupakan guru di sekolah, pelbagai isu di sekolah kami bincang di rumah.

Punca dan solusi yang mungkin boleh dikongsikan bersama menjadi topik perbincangan dalam membina peribadi diri masing-masing. Baik orang tua saya mahupun diri saya sendiri.

Realiti hari ini, ada ibubapa yang tidak kisah anak-anak tidak ke sekolah. Tidak kisah kepentingan Ilmu dalam kehidupan.

Siapa saya untuk kritik ibubapa yang tidak kisah anak ke sekolah? Seorang yang masih belum punya isteri, keluarga sendiri hatta anak-anak. Saya tiada lagi pengalaman tersebut, namun itu bukan syarat penuh untuk memberi komen terhadap gejala sosial hari ini yang kian meruncing.

Saya adalah ahli masyarakat yang sedih melihat anak muda hari ini kian hanyut tanpa bimbingan. Anak muda hari ini terkenal dengan kes buang anak, pergaulan bebas, ingkar arahan guru, biadap dengan ibubapa dan sebagainya.

Realiti hari ini, terbalik!

Anak muda yang dikatakan salah dan biadap adalah anak muda yang turun berdemonstrasi, menyatakan perasaan secara terbuka di khalayak ramai. Anak muda yang turun menegur di taman-taman rekreasi dikatakan tiada adab dalam menegur, sesuka hati campur urusan orang lain.

Anak muda hari ini adalah pelapis, orang yang bertanggungjawab hari ini perlu menyediakan persediaan yang secukupnya buat anak-anak. Bertanya kepada sesiapapun, pasti jawapan kepada “Dimanakah permulaan sistem we share we care ?” adalah di rumah.

Generasi ibubapa hari ini sebenarnya ditanam dengan pendirian yang teguh oleh ibubapa zaman lalu. Generasi anak muda hari ini ditanam pula oleh generasi ibubapa hari ini.

Dunia ibarat putaran roda. Saya bimbang jika perhatian yang kurang daripada ibubapa hari ini, memberi kesan kepada generasi anak muda akan datang yang akan menjadi ibubapa pula.

“Akta di Britain tidak membenarkan anak-anak bawah 18 tahun keluar selepas jam 7 malam” kata Johari lagi.

“Malaysia bebas, aplikasi hak asasi manusia. Rakyat bebas bergerak, Malaysia tidak jumud. Rakyat mengerti untuk mendidik anak-anaknya” balas Sabahan dengan tegas.

FIKRI
43650, BBB


Check out Sendy, a self hosted newsletter app that lets you send emails 100x cheaper via Amazon SES.

Newsletter

Mahu Dapatkan Info Pantas?

Langgan email secara percuma. Mana tahu ada tawaran istimewa!


Leave a Comment