Further Study

salam, erm post kali ini khas untuk pelajar-pelajar lepasan SPM 2008 yang baru saja mendapat result n yang masih pening2 kepala memikirkan further study lepas nih….
hope information nih berguna untuk korang….

k0rang jgn sempitkan pemikiran k0rang dengan JPA/MARA aje..
banyak lagi pathway lain lepas spm ni..
spm bukan lah segala2nya.. ๐Ÿ™‚
**tpi ak tetap x sokong…

1. kalau result gempak boleh apply program oversea under JPA/MARA/TNB/felda/yayasan/bank negara/etc.
2. UTP
3. UPU-bleh amek program asasi UiTM/tamhidi USIM/mtrx UIA/diploma
4. UPNM [Uni. Pertahanan Nasional Malaysia/ATMA]
5. matirx KPM/program asasi UM (PASUM)
6. BPG [Bahagian Pendidikan Guru]
7. STPM
8. private college/university
9. politeknik/sijil kemahiran
10. lain2: kerja, kahwin

kalau k0rang perasan, result spm yang gempak hanya diperlukan kalau nak amik pilihan no. 1, no. 2, no. 3 [asasi UiTM/tamhidi USIM/mtrx UIA], no. 4 +/- no 5. BPG.
tu pun, untuk asasi UiTM/tamhidi USIM/ mtrx UIA, k0rang bl0m tentu dapat sambung ke degree yang k0rang amik masa asasi/tamhidi/mtrx UIA tu..
dia akan tengok PNGK exam nanti, kalau xlepas, terpakse tukar ke degree laen gak (tapi still kat UIA/USIM)..
*utk asasi UiTM, dah abis nanti, kene isi borang UPU dan compete dengan calon lepasan matrix KPM/PASUM/STPM untuk penempatan ke IPTA..

so, kalau result spm sederhana, jangan sedeyh2..
jangan give up dulu~
kalau spm k0rang xdpt straight A pun, still ada can masuk mtrx KPM/PASUM/STPM/diploma + pilihan no. 8, no. 9 & no. 10..

- Iklan -

once dah masuk ke matrix KPM/PASUM/STPM, result SPM dah xdipandang dah..
ni semua kira second chance untuk k0rang..
yang menentukan degree apa k0rang nanti, adalah rslt yg k0rang dapat masa matriix KPM/PASUM/STPM..
so, blaja bt0i2..
skor tinggi2, insyaALLAH k0rang bleh sambung degree dalam bidang yang k0rang nak..
utk lepasan mtrx KPM/PASUM tu, k0rg mmg da tade can la nk msk USIM/UIA coz d0rg xamek student lepasan mtrx KPM/PASUM.. STPM still boleh dpt UIA, USIM aku xsure..

p/s: untuk program oversea/UTP/UPNM/BPG/diploma/pilihan 8 dan 9, yang tu k0rang nye masa depan dah agak fix dah..
itu lah bidang kerjaya k0rang nanti…
tapi still kena skor la untuk further study..
so, kalau still 50-50, xsure k0rang minat ape, aku suggest masuk program foundation dulu, mcm asasi UiTM/mtrx KPM/PASUM/STPM [dgn syarat k0rg kene struggle bt0l2 la, utk dapat pointer bagus]..
nanti baru decide nak further degree apa..

the same thing applied to KPLI [kursus perguruan lepasan ijazah]. KPLI ni selalunye orang amik lepas abis degree, xdapat keje..
so sambung KPLI (6 bulan), then keluar jadi cikgu sekolah rendah..
untuk amik opsyen sekolah menengah, either k0rang amik mtrx KPM/PASUM/STPM—> sambung degree perguruan either kat UPSI/UKM/UPM/UiTM/etc..

tu la kot..
harap k0rang clear la..
so, xyah sedeyh2 kalau result spm k0rang xberapa best, jadikan ni sebagai pengajaran..
k0rang still ada banyak peluang untuk further study..
senyum sokmo n peace~! ๐Ÿ™‚
best of luck for u all…. ๐Ÿ™‚

sile bt0ikan aku kalau ada silap mane2.. ๐Ÿ™‚

***disunting dari perbincangan dalam group Gabungan Pelajar SBP & MRSM (GPSM) di friendster

4 Replies to “Further Study”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *