HARI TERAKHIR SEBAGAI BOCAH SKOLA…..

bocah??… pasti ada yang tertanya-tanya benda alah ape tu en… haha…  sebenarnya, bocah itu bermaksud budak dalam bahasa jawa… kiriman ini aku tujukan kepada pelajar-pelajar yang baru saja menamatkan sesi pengajian di peringkat menengahdan juga bakal bergelar mahasiswa atau mahasiswi… hope so….

- Iklan -

ari last paper SPM(fizik), hati ak rase gemuruh sgt…. ada dua kemungkinan samada ak rase nk cpt abis skola @ ak rase sedey sgt nk tinggalkan kwn2….
lps abis exam jer….ramai yg ambil kesempatan nk tangkap gamba dgn pengawas pep. ini lah masa ug ditunggu2 oleh sume org… termasuk Pengawas pep. sendiri…. hahahaha….. ade yg capture gamba smpai t’jatuh kat ats pentas….

x cukup kat pentas… kat luar dwn pep. pun ada…..ada yg nk posing belatarkan pokok ar….diorang kat:”MCM OVERSEA LA PLAK….” itu bru lps exam…. ptg tu…ramai tgh pilih nk pkai baju ape utk Grand Dinner…. melaram abih smpai x ingat dunia…. smpai solat pun bole tinggal….. hahaha…lagha sume tu….tpi ak x der ar smpai thp tu….

yg x best plak, ptg tu hujan…. rase x smgt plak nk ikut grand dinner…. tpi ak pikir blik….. lps ni x jumpe lgi….. ak rase kesian plak ka a’an dgn anney…. x dpt ikut same utk grand dinner…. nk bwa cane da diorang sendiri bwat mslh…. x ley nk tolong ar…

time b’tolak ke restoran tu…. rmai yg amik peluang tgkap gamba kat dlm bas…Syok giler….SUNGGUH!!! smpai kat restoran tu, solat maghrib berjemaah x dilupakan….. sementara nk tunggu giliran amik air wuduk…. ade plak kongres kat dlm dewan tu…..hahaha… smpt gak ak rakam suasananye….

lps solat jer kitorang pi carik port yg sesuai n syok, ak suggest kat burm cari port dgn cg2…. tpi asriq dgn burm da decide nk duk dpn pentas….. pale otak diorang ni active plak skg… ingat x aktif….ha3….

mcm2 mknn ader, cth: udang, tomyam,….x ingat banyak sgt da masuk perut…ak mkn maen bantai jer….tpi yang penting seafood ar….sume kos ditaja oleh PDRM….pergh…..asriq ader gak ingat kn ak, yg ak ni x leh mkn seafood sbb ade gatal kulit…..dier pon kene gatal kulit gak…..ak x kesah waktu tu….maen bantai jer….mcm orang tua2 kata: SKALI SEUMOR IDOP…ha3..

sblom makan, ader ucapan dri pengetua (Pn. Padzilah), ketua up, Form Leader (arshad a.k.a patrick)…….lps tu pelajar yg ikut program Tunas Saintis kat TGB dpt sijil penyertaan….termasuk ar ak…

blom sempat arshad abih kn ucapan, ak usik burm jap, ak suh dier usha yoi, bkn maen sedap die(yoi) senduk kuah tomyam dlm pinggan….. padahal org laen tgh dengar orag berucap…..kuang asam tol…..

pastu mencekik, ramai yg amik kesempatan nk b’gambo….. ader yg amik dgn awek2 diorang, ader yg amik dgn cg2…… ak rase sedey sgt wktu tu sbb member rapat ak(a’an) xder time tu….. dier kene blik awal sbb bwat probs…..so, ak xleh nk tolong dier ar….. nasib baek, alhamdulilah ak bwak cam time tu…. kalo x, melepas ar nk bergambo dgn member2 n cg2….

tpt pkol 10.30 kitorang naek bas blik ke asrama….. wktu tu hujan mcm mengambarkan suasana n perasaan sume orang….. ak pon terasa time tu….. ak balik bilik terus solat, pastu rebahkn terus badan ak atas katil…. malas nk pikir aper2 wktu tu….

ak bgun awal mcm besa, solat jemaah kat masjid, lps solat breakfast, then start kemas barang….. ak kemas meja smpai clear mcm mule2 ak dpt dulu, dri ade lapik meja smpai mcm bau kedai….ha3…. ak tinggalkn file2 yg ak rase mcm x guna dah…. tpi ak rase x smpai ati plak time tu….. jdi ak amik bende yg btol2 important kat dlm sume file…pastu ak kumpul kn dlm satu file….huh…dri kul 8.00 pg ak kat dlm kelas smpai kul 9.00….. lme gak ar….
then, ak tulis notice kat whiteboard kelas…..ak wish gud luck sume orang sblom ak melangkah kuar dri mktb tu….. akhirnya, meleleh jgak air mata ak, mase ak tulis notice tu….. nasib baek time tu ak sorang jer kat kelas… chot n arex ader kat kelas diorang(zarqali)……
time nk balik plak, ak try mintak tolong kat cg. katy, min tolong antar kat station bas….. ak paling bengang kat anak dier yg sorang tu, usha mcm x puas ati jer, mcm ak bwat kesalahan yang besar….. sblom ak pi umah cg. katy, ak pi umah abg mbe…. tpi dier x der….. buntu giler otak ak time tu…. bile ak balik bilik ak plak, abih duit dlm loker ak kene burn dek orang, b’tambah buntu ar pale otak ak nih….adoiiii…. dugaan ape lagi yg ALLAH nk bagi kat aku nih…. da ar tu satu2nye duit yg ak ader utk balik umah….. ak jdi x keruan time tu….

ALHAMDULILAH, ak dikurniakan KAWAN yg sentiasa ader bersam2 ak bile ak susah n bile ak senang…. diorang sanggup kuar duit utk ak…. yg m’ambil duit ak tu, ak da syak saper dier…. tpi ak diamkn jer, sbb nk balik dah…. ak xder mase nk gado dgn org time tu….. buang mase jer….mcm ar dier nk mengaku….. lps tu ak kol taxi…. then ak bli tiket bas kol 2.30 petang…. ak x pikir ape da time tu…ak pikir nk slamat smpai kat umah jer…..

akhirnya, ak smpai KL gak, masok kereta jer ak, lps kn sume ape yg ak rase……menangis ak dow……mengenangkn kembali sume memory selame 2 taun ak kat MRSM PDRM…. ak terasa sgt….sbb ni ar skola yg ak paling3 syg…. byk kenangan pahit manis ader kat situ……… mmg tinggal kesan yg mendalam dlm diri ak nih…….. thanx ALLAh, thanx all ma fren, n not forget to all my techer…..

5 Replies to “HARI TERAKHIR SEBAGAI BOCAH SKOLA…..”

  1. oO,, ko bwat emosional tnpa disedari ek?
    kat blok sbelah gua,, ehem,,ari 2,. air mata ko aq dh wat sampel,,mmg ad dna ko pown,, basah buku budak2 akaun klas arrazi.. ko bwat dosa last day,, huh?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *