MUET

assalamualaikum, Malaysian University English Test (MUET) adalah satu ujian yang wajib untuk para pelajar yang akan memasuki peringkat pengajian tinggi di Institusi Pengajian Tinggi, terutama IPTA. Ujian ini bertujuan mengenal pasti tahap membaca, menulis, mendengar dan bercakap dalam English. Dalam ujian ini, keputusannya ditentukan melalui aras yang dikenali sebagai band. Terdapat 6 band kesemuanya. Tahap yang paling rendah adalah band 1 dan tinggi tentulah 6.

Agak kelewatan membuat post ini, tetapi tak mengapalah, untuk rujukan generasi akan datang niatnya. Keputusan untuk MUET akhir tahun 2009 telah pun keluar. Tahap yang saya perolehi adalah tahap average. Mula-mula rasa betulkah keputusan yang saya dapat ni. Tapi hendak buat macam mana lagi, dah itu hitam putih nya. Menunjukan banyak mana saya berusaha untuk ujian tersebut (mungkin). Kalau mengikut keputusan ahli Kuliah saya di Kolej MARA Kulim, mereka pun dapat lebih kurang macam saya.

- Iklan -

Agak risau pada mulanya, bolehkah dengan band 3 ini saya hendak teruskan niat menjadi seorang pakar bedah. Kalau ikut kelayakan untuk program MBBS,band 3 adalah minimum. Kiranya, berada pada aras hendak lemas lah saya ini.

Penutup
Semoga berjaya kepada pelajar-pelajar SPM 2009, semoga anda semua memperolehi keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan tersebut. Kalau ada niat hendak meneruskan pengajian di peringkat Matrikulasi, semangat+emosi+mental+fizikal harus lah dipersiapkan. Kehidupan di Matrikulasi ini tidak sama dengan zaman anda di Sekolah, kerana anda semua sedang berada di zon Pra-Universiti(matrikulasi). Semoga Berjaya sekali lagi.

One Reply to “MUET”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *