Tahap pemikiran

[polldaddy poll=5868588] Baru-baru ini saya teruja dengan keterbukaan Kerajaan memberikan baucer buku yang bernilai RM 200. Sangat menarik. Makin mendalam minat saya dalam membaca pelbagai jenis buku. RM 200 cukup untuk membeli buku-buku yang selain akademik. Buku-buku yang bersifat mengasah pemikiran untuk menjadi lebih matang. Matang dalam membuat keputusan, tindakan dan terbuka dengan pandangan orang …

Baca lagiTahap pemikiran

Kembara Hujung Minggu

Kembara seorang hamba dalam mengenali Tuhannya turut melibatkan pengorbanan. Pengorbanan masa, tenaga dan segalanya. Meskipun masih belajar di peringkat permulaan sebagai jurugambar, saya terasa sungguh besar nilainya sebuah gambar dalam berdakwah. Terbit pula idea untuk membentuk blog baru yang pendekatannya lebih kepada gambar sahaja. Berbalik kepada niat asal saya untuk ber-blog, melatih diri ini menulis …

Baca lagiKembara Hujung Minggu

Lembu oh lembu.

Pagi yang segar di isi dengan sedikit pengisian tentu lebih bermanfaat daripada membuta. Betul kan? Tambahan pula, angin kampung di sekitar kawasan rumah ni, menguatkan lagi ingatan saya pada zaman ‘muda-muda’. Selalunya waktu begini, selepas suboh masih memeluk bantal lagi. 😀 Kuliah subuh pagi ni, berkaitan dengan ibadah korban yang bakal kita raikan tidak lama …

Baca lagiLembu oh lembu.

Menjadi Pelajar Cemerlang

Assalamualaikum dan salam hormat,

seperti yang aku tulis dalam posto-posto sebelum ni, semenjak dua menjak ni, aku makin suka membaca buku-buku ilmiah, kali ni aku nak kongsi rahsia kejayaan Pelajar Cemerlang SPM 2008, Nik Nur Madihah. Buku yang bertajuk Catatan Hati Nik Nur Madihah. Aku pun belum habis membaca buku tersebut secara keseluruhannya.

Apa yang menarik minat aku membaca buku ini adalah bahagian yang menghuraikan sifat-sifat yang perlu ada dalam diri setiap pelajar tidak kira sama ada di peringkat rendah sehingga peringkat Universiti untuk menjadi seorang pelajar yang cemerlang bukan sahaja dalam akademik malah dari segi sahsiah juga.

Siap ada autograph Nik Nur Madihah lagi.. kah3, tapi tanda tangan tu bonda ku yang minta kerana alang-alang Nik Nur Madihah beri ceramah untuk pelajar-pelajar di SAM BBST, tempat bonda ku mengajar. Jangan salah sangka yang aku menggunakan bonda ku untuk mendapatkan buku dan autograph Nik Nur Madihah tu, ya lah, perkara yang begitu kecil boleh di perbesar-besarkan hanya kerana salah faham. Lagipun masa tu aku berada di Kulim, Kedah untuk proses menyiapkan projek Intel ISEF tu la…

Baca lagiMenjadi Pelajar Cemerlang

Petikan Artikel dari Berita Harian Online

assalamualaikum,
story bab2 medic ni, aku suka sangat-sangat, mungkin cita-cita aku mendorong aku membaca artikel2 pasal medic, so, post kali ni aku cuma petik dari artikel dalam akhbar berita harian. Aku petik dari Berita Harian Online.

Kalau rasa nak baca, baca la.. tapi yang pasti tak ramai yang berminat nak membacanya…
Artikel ini mengisahkan seorang doktor lelaki, tentang pengelamannya sebagai seorang doktor..
So, renung-renungkn lah, bukan senang hendak menggalas cabaran sebagai seorang doktor.

Baca lagiPetikan Artikel dari Berita Harian Online